Koska veneen koko alkaa olla jo suht iso ja ahtaissa satamissa akselivetoisen veneen ohjaaminen on haasteellista vaikkakin onnistuu tulin siihen tulokseen, että asennan veneeseen keulapotkurin.
Tämä tuo mukanaan myös mukavuutta perheelle kun rantautumisissa ja lähdöissä on helpompaa ja enemmän aikaa toimia.
Nämä vaiheet kannattaa miettiä minimissään kolmesti ennenkuin tekee mitään, tuotakun on vaikea korjailla jälkeenpäin.
Tunneli lyhennettynä ja laminoituna ulkopuolelta (tehtailla laminointi tehdään yleisesti vain sisäpuolelle). Pikku huulet jätettiin ohjaamaan vettä etureunaan.
Tässä kohtaa on hyvä katsoa, että propelli mahtuu pyörimään tunnelissa ja on keskellä.
Tunnelissa on jo pinnalla TOPCOAT ja se on valmis lopulliseen asennukseen.
Kulmavaihteen tiivistys toteutettiin mukana tulleilla tiivisteillä ja veden alaiseen käyttöön sopivalla liimamassalla. Liima laitettiin jokaisen tiivisteen väliin, sekä tunnelin sisäpinnalle.
Koska asennus oli yhden miehen urakka ja apukäsiä ei ollut niin luovuus pääsi valloilleen, roudarin teippi auttoi pitämään kulmavaihteen paikallaan kunnes sen sai kiinnitettyä.
Sisäpuolella moottorin kiinnitys ”telineeseen” laitettiin hiukan liimamassaa jotta se, A pysyy paremmin paikallaan ja B se ei keinu tunnelin päällä.
Kiritys on mallia sopivasti, kulmavaihde on messinkiä ja sen 8mm kierre ei kestä mitäään peräsuoli 5cm ulkona mmomenttia – jokainen käyttäköön omaa harkintaansa ja momenttiavainta tarvittaessa.
Aikaa koko hommaan meni 10 tuntia (ei sisällä sitä aikaa jonka kuitu, maali ym kuivui), vielä kytketään kaapelit akkuhin (nämä tulee helposti sillä ankkurivinssin johdot ovat samassa tilassa) ja vedetään ohajuskaapeli sitloodaan kunhan ensin löytyy paikka kaukosäätimelle. Sisäpuolelle laitetaan vielä topcoat ja viimeistellään asennus -nämä tehdään vasta kun moottorin päälle on saatu tehtyä ”välikansi” jotta tilaa voidaan edelleen käyttää varastona.
Moro
Epokseissa on se ikävä puoli, että työ ei voi jäädä kesken. Itse tein normi kuidulla kaikki, tätä on helppo työstää uudelleen ja jatkaa siitä mihin jäi. Myöskään isot raot ei ole ongelma. Kuidutin sisältä ja ulkoa ja etureunaa tein tuon pienen patin jotta vesi menee purjehtiessa hiukan ohi eikä suoraan tunneliin. Asetonilla vain pinnat puhtaaksi ja hartsia sekä kuitumattoa niin hyvä tulee.
Moro,
Itsellä olisi sama projekti alkamassa, voitko laittaa vaikka sähköpostiin, käytitkö epoksi vai polyesteri hartsia? millä täytit rungon ja putken välin? vai kuidututko vain sisä ja ulkopuolen?
Itsellä reikä on vähän väljä, ja mietityttää millä tuon rungon ja putken sauman täyttää.
Itse hankin aika ison potkurin, tarkkaa tehoa en ulkoa muista mutta kannattaa ottaa mieluummin iso esim jos mitoitettu veneelle 12…15 niin tuo toimii hyvin tuonne +13m mutta 15v alkaa olla ääripäässä. Asennus mahdollisimman alas vaikka ohje ei niin sanokaan, itsellä tahtoo ”puhaltaa” vettä pinnassa ja tehot menee osottain hukkaan. Asennus itsessään on helppoa.
Terve
Olen aikeissa asentaa keulapotkurin ja haluaisin kuulla kokemuksistasi sen tehon riittävyydestä ja myös minkä tehoinen potkurisi on sekä veneesi koko & paino.
t. Kimmo.kallioniemi@outlook.com